dijous, 7 de març del 2013

Paco Camarasa:"Som una de les llibreries més conegudes però menys visitades"

Una de les propostes per el BCNegra de l'any vinent és una taula sobre el ciberdelicte


Eulàlia Ferreres Fernández // És llibreter i propietari des de fa 10 anys de la Librería Negra y Criminal, la única de l'estat dedicada al gènere negre. A més, és el comissari de la setmana BCNegra, un punt de trobada entre els autors i els amants d'aquest gènere. Vols conèixer una mica més a en Paco Camarasa?




Què creu que ha de tenir una bona novel·la negra?    
En principi, una novel·la negra ha de tenir algun delicte i la seva investigació però es poden combinar diferents elements.
Pot ser una obra més policíaca que negra, aparèixer o no un personatge de saga que marca el futur de l’escriptor o bé l’existència d’una l’atmosfera. A vegades, una novel·la és més negra per l’atmosfera que per la pròpia trama.
Algun exemple?
Una de les millors novel·les des de la postguerra espanyola, i que des de la llibreria sempre hem defensat, és Un Día Volveré de Juan Marsella, que encara que no es propia del gènere negre té aquesta atmosfera que la caracteritza.

Quines diferències troba entre les novel·les escrites a Espanya amb les de l'estranger?
Fonamentalment la trajectòria. El nivell mitjà del que ens arriba del nord, sobretot Suècia i Noruega, és superior a l'espanyol perquè tenen tradició, llegeixen molt i això es nota.
I aquí no?
Les novel·les escrites a Espanya per la generació dels anys 80, que contiua escrivint, deixen pas a les noves generacions. Molta gent, però, pensa que com el gènere és fàcil també ho serà escriure una novel·la policíaca i, en efecte, és molt fàcil escriure'n una de dolenta.
El que es necessita per fer una bona novel·la és llegir molt.

En una entrevista a La Vanguardia va asegurar que "Barcelona és una ciutat de novel·la negra per excel·lència", per què?
Barcelona és la capital europea de novel·la negra per excel·lència.
És la capital amb més editorials i col·leccions dedicades al gènere, la que té més autors, més punts de lectura i, a més, hi ha la millor llibreria de novel·la negra de l'estat, és la única.

Com va sorgir la idea de realitzar la setmana BCNegra a Barcelona?
El 2005 es va celebrar l'any del Llibre i la Lectura a Barcelona i un dels actes va ser l'homenatge a Manuel Vázquez Montalban. Ens vam quedar impressionats del ressò i la sala s'omplia cada vegada més.
Llavors li vam proposar a Ferran Mascarell, regidor de cultura en aquell moment, de crear un festival de literatura negra anual a Barcelona que combinés la iniciativa pública i la privada.
Com?
Es tracta d'unir esforços i concentrar la presentació d'autors en una setmana. L'Ajuntament de Barcelona posa els espais, els cartells, l'equip etc. i les editorials paguen el què costa portar un autor. Ells posen l'autor i nosaltres aconseguim públic i premsa.

Quines són les valoracions del BCNegra d'enguany?
La gent està molt contenta. Hem fet més o menys el de sempre però mai saps com funcionarà.
Per  exemple, la taula de corrpció va ser molt més potent del què ens pensàvem ja que la situació actual també va impulsar a un augment considerable d'audiència.

Alguna proposta de millar per l'any que ve?
Sí, teníem un projecte per aquest any que finalment no es va poder fer i ara ens hi posarem. Anava sobre el ciberdelicte, parlar sobre el fishing i els nous delictes de la xarxa.
Teníem pensat des d'un punt de vista teòric portar a Manuel Castells i inclús ens vam plantejar parlar amb un hacker però era molt complicat. 
Finalment, Manuel Castells no podia venir i ho vam aparcar.

Al 2011 va enviar un missatge clar als seguidors: necessitàveu el seu suport. Per això, vau crear un Club de Cómplices Negra y Criminal. Quina ha estat la seva evolució?
L'ajuda dels membres ha estat important. Tot i així, a nosaltres no ens va afectar tant la crisi sinó que la novel·la negra es posés de moda una mica abans.
No sembla una mica contradictori?
Des d'un punt de vista comercial, fa deu anys les llibreries tenien com a màxim una prestatgeria dedicada al gènere negre però amb l'èxit de Stieg Larsson es van ampliar les seccions.
Per què esperar a comprar-te un llibre aquí si al costat de casa el venen? És per això que fem tantes activitats, perqè la gent pugui venir aquí. En realitat, som una de les llibreries més conegudes però menys visitades.

Si s'hagués de dirigir a una persona que no coneix la setmana BCNegra, com resumiria la seva essència?
La setmana BCNegra és una espècie de festa, sobretot pels lectors ja que interactuen amb els autors. De fet, el lector és qui completa el llibre, sense ell una novel·la no té cap mena de sentit.

Moltes gràcies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada