divendres, 8 de febrer del 2013

La sueca Maj Sjöwall recull el premi Pepe Carvalho 2013

L’escriptora i el seu marit, Per Wahlöö, són els iniciadors de la novel·la negra europea


El lliurament ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. 
(Font: Equip BCNegra 2013)

 
Marina Force Castells / Maj Sjöwall ha rebut el 8è premi Pepe Carvalho de novel·la negra per la saga de deu llibres protagonitzats per l’inspector Martin Beck, que va escriure a quatre mans amb el seu  difunt marit, Per Wahlöö.
Durant la cerimònia Paco Camarasa, comissari del BCNegra 2013, ha aprofitat per reconèixer la importància de la saga escrita per Sjöwall i Wahlöö  entre 1965 i 1975, ja que el matrimoni va utilitzar un gènere popular com és la novel·la negra per analitzar i revelar les mancances i les falses aparences de la societat sueca del benestar.  En una època en què Espanya estava submergida en una dictadura, “les novel·les protagonitzades per Martin Beck semblaven ciència ficció, perquè els nostres policies no feien servir ni el mètode inductiu ni el deductiu”.
L’escriptora sueca ha agraït el premi i ha lamentat que Per Walhöö no pogués gaudir-lo amb ella. “Sempre he volgut viure a Barcelona. Vaig estar aquí durant els anys 50 amb el meu marit, però vam ser deportats a causa del franquisme”. Maj Sjöwall ha recordat que Espanya és en part responsable de la saga que va crear el matrimoni, ja que les dues darreres novel·les van ser escrites durant els anys 70  en un bungalow de Fuengirola, a Màlaga.

Aquest guardó vol ser un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i de trajectòria sòlida en l’àmbit de la novel·la negra. Així mateix, constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho, que va ajudar a potenciar Barcelona com escenari d’aquest gènere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada