divendres, 8 de febrer del 2013

Maj Sjöwall critica la novel·la policíaca nòrdica

L’autora sueca va recollir ahir el 8é premi Pepe Carvalho


Maj Sjöwall va deixar d'escriure al 1975 quan va morir la seva parella
(Font: equip BCNegra 2013)
Aina Fandos Berenguer / Al costat del seu company Per Wahlöö, és la creadora d’una de les sèries policíaques més influents i conegudes de la novel·la negra, la protagonitzada per l’inspector Martin Beck. No obstant, l’escriptora sueca ha assegurat aquesta tarda al BCNegra en una conversa amb Lorenzo Silva, guanyador del Premi Planeta, que li avorreix profundament el gènere. Ha afirmat que als seus 70 anys, prefereix invertir el temps en llegir “obres més importants i no en novel·la negra”.

“A Suècia, si no escrius una novel·la criminal no interesses a ningú”. Maj Sjöwall ha carregat contra la literatura policíaca nòrdica titllant-la d’operació comercial. “Els escriptors suecs escriuen un llibre i s’estan tot l’any passejant-se per platós de televisions i redaccions per promocionar-lo, és el que ara es porta”. Alhora, ha afegit que els autors actuals “es centren en problemes domèstics i trivials de la societat i eviten criticar-la”, a diferència del que ella i seu company pretenien fer en els seus llibres. També, ha asseverat que el mercat de novel·la negra suec és de poca qualitat i molt tancat, ja que no es tradueixen les obres estrangeres. “Els lectors suecs només volen llegir Camilla Läckberg”.

Maj Sjöwall i Per Wahlöö van escriure deu llibres actualment recuperats per l’editorial RBA dins la col·lecció negra. Els autors, militants del Partit Comunista suec, volien denunciar la corruptela política i la violència de la societat sueca dels anys 60 i 70 i van escollir el vehicle de la literatura. Sjöwall va recollir ahir el premi Pepe Carvalho coincidint amb la reedició del seu últim llibre, Els terroristes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada