dimecres, 30 de gener del 2013

Jaume Benavente, LLuís Llort i Sebastià Bennasar presenten els seus darrers llibres al festival Tiana Negra

Escriptors i lectors parlen sobre l’evolució dels personatges femenins en la novel·la negra dels últims 10 anys 


La presentació dels libres va ser el dissabte 26 a les 11h
Les últimes novel·les negres de tres autors catalans es van presentar al Tiana Negra, una setmana abans de l’inici de BCNegra 2013. Lluny d’aquí és el darrer llibre de Jaume Benavente, ambientat en el barri barceloní d’Horta. Sebastià Bennasar va exposar El país dels crepuscles, el seu l’últim relat ambientat a les muntanyes del Pirineu. Per últim, Lluís Llort  va estrenar l’any amb Si quan et donen per mor un dia tornes, una novel·la amb un títol original i arriscat.

En el torn de preguntes posterior a la presentació dels llibres es va poder debatre sobre temes com les dones i l’humor en la novel·la negra. Els escriptors van defensar que el predomini dels personatges masculins era un reflex de les poques dones que treballen aquest gènere. No obstant, van apuntar que en els darrers anys el personatges femenins començaven a tenir una presencia més destacada, com en el cas d’El Quadern de Nicolaas Kleen, de Jaume Benavente.
 Es va demanar que vinculessin la seva última novel·la en un ecosistema natural. Lluís Llort apostava pel Gaizer, sortida disparada amb reconducció artificial, ja que la informació que et surt en un inici l’has d’endreçar mica en mica. Bennasar l’emmarcava en la mar mediterrània però amb taurons, recordant a les pel·lícules de Spielberg, pel toc mediterrani de les seva novel·la però, a la vegada, amb certa acció i agressivitat. Per la seva banda, Benavente la relacionava amb un riu sedimentari, on tot està interrelacionat per diversos afluents. La seva visió és d’un riu que representa la seva trajectòria literària i on cada una de les seves novel·les va aportant coses diferents i, al mateix temps, es nodreixen entre ells. També es va parlar sobre si faltava humor a les novel·les negres. Mentre Benavente va confessar que no entrava dins la seva línia literària, Bennasar dóna alguna pinzellada “tarantina” i Llort creu que és una de les eines per passar-ho bé escrivint.

Una altra de les qüestions plantejades durant el col·loqui va ser el futur professional dels ponents en un període de 10 anys. Jaume Benavente, que escriu des dels 14 anys, va confessar haver perdut la fe de viure de l’escriptura, però no sabria veure’s fent una altra activitat. Lluís Llort, en canvi, no té una visió clara del què farà, però té la certesa que continuarà redactant per gaudir de la literatura, sobretot negra i criminal. I Sebastià Bennasar va afirmar que esperava continuar amb la seva carrera literària i amb la celebració del Tiana Negra, perquè això seria “un  símptoma de normalitat i de consolidació del festival”.


 Sebastià Bennasar explica el toc mallorquín de la seva última novel·la, El país dels crepúscles




Eulàlia Ferreres Fernández



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada