dissabte, 2 de febrer del 2013

L'exposició Formes de Camilleri inaugura el BCNegra 2013

L’escriptor sicilià no podrà assistir al festival d’enguany per problemes de salut


L'exposició estarà oberta fins el dilluns 28 de març a la
Biblioteca Jaume Fuster (font: equip BCNegra 2013)
Aina Fandos Berenguer / La mostra dissecciona la paraula d’un dels escriptors més populars no només al seu país, Itàlia –on és imitat per la seva peculiar veu ronca-, sinó també arreu del món. El BCNegra 2013 arrenca amb un homenatge a la figura i l’obra d’Andrea Camilleri a través de l’exposició Formes de Camilleri. El comissari Salvo Montalbano, l’escriptor Andrea Camilleri i Sicília, comissariada per Joaquim Noguero i celebrada a la Biblioteca Jaume Fuster.

El títol de l'exposició fa referència a la primera obra on apareix el personatge Salvo Montalbano, fill de la imaginació de l’escriptor sicilià. El comissari Montalbano mai segueix un fil lògic alhora de resoldre els casos, “sinó que s’ha d’emmotllar i sortir de la mecànica, igual que l’aigua”, enuncia Noguero. L’exhibició ens acosta a Montalbano, nebot de Pepe Carvalho de Vázquez Montalbán, del Maigret de Simenon i fins i tot del televisiu Colombo, tal com es reconeix en els models apareguts en les novel·les de la sèrie. Alhora, ens descobreix el paisatge hostil i aspre que emmarca les seves obres, com també la gastronomia tradicional italiana.

Un any més, l’escriptor sicilià de 88 anys no podrà assistir a la trobada de novel·la negra que se celebra a Barcelona. El seu metge li ha prohibit viatjar al·legant problemes de salut –Camilleri és un fumador compulsiu-. Paco Camarasa, l’artífex i principal responsable de BCNegra, assegura que l’italià no surt mai de casa, “només ho ha fet en una ocasió i ha estat per manifestar-se contra Berlusconi”. Tot i així, Camarasa no perd l’esperança i ha promès als fans de l’autor que l’intentarà portar en futures edicions, “sempre i quan canviï de metge”.

Aina Fandos Berenguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada