dilluns, 4 de febrer del 2013

El festival BCNegra 2013 va abordar ahir els crims contra el patrimoni artístic i cultural

La biblioteca del MNAC va esdevenir la seu d'una conferència sobre falsificació d'obres d'art i furts de jaciments arqueològics


El moderador va ser Josep Miquel Faura, membre del MNAC, i els ponents l’arqueòleg Joan Carles Alay, el criminòleg Marc Balcells i la mosso d’esquadra Llum Prados.
(Font: equip BCNegra 2013)

Marina Force Castells/ Entorn a  cent-cinquanta persones van assistir ahir a la taula rodona “No és or tot el què llu”, que va tenir lloc durant la jornada de portes obertes del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Com cada primer diumenge de mes, es va permetre l’entrada gratuïta a la col·lecció permanent i a l’exposició El Museu Explora. Obres d’art a examen, una mostra que parla sobre la investigació en el món de l’art.

L’objectiu de la conferència era emfatitzar la importància dels delictes contra el patrimoni cultural d’un país, ja que com va esmentar Llum Prados, cap de la Unitat de Patrimoni Artístic dels Mossos d’Esquadra, “l’art i el patrimoni històric formen part de la nostra identitat i cada una de les obres que perdem fan que perdem una mica de nosaltres”.

Segons va afirmar l’arqueòleg Joan Carles Alaya, els furtius o persones que  espolien un jaciment arqueològic sense autorització estan eliminat informació rellevant sobre el nostre passat. En aquest sentit, “Indiana Jones és un desastre. Agafa allò que l'interessa, sempre sense autorització administrativa, i deixa el jaciment, que podria ser patrimoni de la humanitat, totalment desintegrat”.

El criminòleg Marc Balcells va apuntar que el tràfic de peces artístiques i arqueològiques és la tercera indústria criminal després de les drogues i les armes, segons la Interpol (Organització Policial Internacional). Demanar que la policia centri els seus esforços en investigar delictes amb víctimes i no pas en investigar el robatori d’obres d’art, va dir, és  “com demanar que els metges només estudiïn malalties greus o mortals”.   
Aquesta conferència no és la única activitat que el MNAC oferirà durant la setmana del BCNegra 2013. Així, per exemple, el proper dijous dia 7 es projectarà a la Sala de la Cúpula el film “ F For Fake”, d’Orson Welles, que narra les peripècies del conegut falsificador d’obres d’art Elmyr de Hory. A més, fins el 9 de febrer, els nens majors de 7 anys podran participar en una activitat singular, “Els enigmes del MNAC”. Un programa amb dos jocs de pistes on els més petits podran fer de detectius, buscant un lladre i un assassí a les sales del romànic i el gòtic.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada