dimecres, 20 de febrer del 2013

Rubem Fonseca ha estat un dels protagonistes de la programació off BCNegra 2013

L’escriptor colombià Sergio Álvarez i els llibreters Paco Camarasa i Cecilia Picún aborden l’obra de l’escriptor brasiler


La xerrada ha estat a Casa Amèrica i el periodista Marcel Ventura
 ha moderat el debat, centrat en el llibre El gran art de sobreviure


Eulàlia Ferreres // La obessió per classificar a tots els autors dins d’un gènere ha impulsat a considerar  Rubem Fonseca com a un autor de la novel·la negra i policial. Sergio Álvarez, autor d’obres com 35 muertos, ha comentat que les novel·les de l’escriptor brasiler van més enllà i donen una mirada molt profunda del què és la vida llatina.

Per aquest motiu, la xerrada d'aquest BCNegra 2013 ha estat encaminada a parlar sobre el llibre El gran art de sobreviure, que tracta temes que enriqueixen tant com a escriptor com a lector, ha assegurat Sergio Álvarez. Paco Camarasa ha explicat la poca transcendència de les obres de Rubem Fonseca a finals dels anys 80, quan era una veu casi desconeguda, i com poc a poc s’ha implantat a Espanya, on les seves novel·les comencen a reeditar-se. “No és un autor de novel·la negra clàssica” ha afegit Paco Camarasa, però sí un escriptor universal des de Río de Janeiro, on es basen la majoria d’històries.

La llibretera Cecila Picún ha remarcat com la història de cada país marca la diferència entre com un lector d’Amèrica Llatina i un d’Europa perceben la literatura de Rubem Fonseca, per exemple, amb l’absència del concepte del “llarg termini”. En les novel·les de l’autor carioca, la inexistència de la idea de futur influeix en la pròpia escriptura, poc esperançada, i en el rol de cada personatge. Els policies són considerats herois simplement per complir amb la seva feina i a cap se li exigeix res per sobre de les seves possibilitats: sempre acaben resolent el crim però mai es plantegen arribar a millorar el sistema. És més, Paco Camarasa ha afegit que la inexistència de la idea de futur impossibilita l’aparició d’una reflexió moral en les obres de Rubem Fonseca.


Cecilia Picún de LibreRío De La Plata
Paco Camarassa de Librería Negra y Criminal
Casa América





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada