El projecte arrenca amb la novel·la Història de mort de l’escriptor català Andreu Martín
Crims.cat vol ser una col·lecció en català seriosa, moderna i de qualitat (Font: equip BCNegra 2013) |
Aina Fandos Berenguer / Ja fa un any que l’editorial Alrevés va encetar Crims.cat amb la voluntat de donar a conèixer títols que no es poden llegir en llengua castellana ni catalana i reivindicar els autors catalans. La presentació ha tingut lloc a la seu nacional d’Òmnium amb la presència de Pau Vidal, filòleg, escriptor i traductor; Àlex Martín, director de la col·lecció; Lluïsa Julià, escriptora i vocal de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural; i Andreu Martín, autor de novel·la negra.
Àlex Martín ha assegurat que “l’esperit Guardiola és aplicable a la novel·la negra catalana. Hem de mirar més el què fem a casa nostra i oblidar-nos del que es fa a fora”. És precisament Història de mort, un llibre d’un escriptor català, el qui obre la col·lecció. “Vam voler començar amb l’Andreu Martín perquè és l’autor paradigmàtic del gènere. Des de 1985 que només escriu novel·la criminal”. El director de la col·lecció ha volgut remarcar l’objectiu principal del projecte: Crims.cat ha de servir per augmentar les ventes de llibres en català i canviar la tendència actual. “És trist que de cada deu novel·les venudes a Catalunya, vuit són en llengua castellana”.
Crims.cat pretén ser una continuació de la mítica col·lecció de novel·la policíaca La Cua de Palla, fundada per Manuel de Pedrolo l’any 1963. Àlex Martín ha recordat la importància de la figura de l’escriptor. “Pedrolo va ser el primer en utilitzar el català en les novel·les negres, traduïa tant del francès com de l’anglès sense saber ni un borrall de cap de les dues llengües”.
La col·lecció Crims.cat treu sis llibres l’any, tres d’escriptors catalans, com El país dels crepuscles de Sebastià Bennassar o Lluny d’aquí de Jaume Benavente, i tres d’autors estrangers de ressò i prestigi, en són un exemple Pluja negra, de l’italià Flavio Soriga i Crònica dels bons trinxeraires del periodista i escriptor portuguès Mario Zambujal.
Una proposta molt interessant, és genial que hi hagi aquest blog ja que sóc un apassionat de la novel.la negra.
ResponEliminaSeguiu així =)
Moltes gràcies! Encara continuen les activitats relacionades amb el BCNegra 2013, així que queda molt per gaudir i publicar al blog.
ResponElimina