Els tres autors bascos van afirmar no conèixer cap escriptora biscaïna del gènere negra i criminal
L'acte va ser el dimecres 6 de febrer a les 16h presidit i va ser moderat per Rosa Ribas, escriptora que va venir expressament des de Frankfurt a BCNegra 2013 (Font: equip BCNegra 2013)
Eulàlia Ferreres Ferreres / La ciutat de Bilbao és l’escenari dels últims llibres dels tres autors bascos però tots ells l’han mostrat des d’una perspectiva diferent. Javier Abasolo va explicar que intenta plasmar l’evolució de la ciutat, una Bilbao que va patir una greu crisi econòmica als anys 30 però que ha millorat en qualitat de vida en els últims temps. A més, a la novel·la afegeix llocs que s’havia que desapareixien al llarg del temps però que, tot i pensar en altres ciutats, Bilbao era ideal perquè no havia de documentar-se molt més.
Jon Arretxe, per la seva banda, es centra en un barri de la perifèria de la ciutat -San Francisco- i va comentar que és una de les zones més marginals, castigades per les drogues i la prostitució, i comprable al barri del Raval de Barcelona. El centre de la ciutat o edificis moderns com el museu Guggenheim només apareixen com a referències. L’escriptor nascut a Basaui, un municipi de Biscaia, va viure al barri de San Franciso mentre estava treballant en la novel·la i va confessar haver-la escrit, en gran part, sobre una fusta de planxar. Félix G. Modroño va comentar que la seva última obra significa un viatge en el temps i es situa en el Bilbao burgès de finals del XIX, la dels grans industrials i obrers, que per aquells temps fregaven l’esclavitud. L’autor –que actualment viu a Sevilla- va confessar una certa nostàlgia en el relat d’aquest últim llibre, marcat també per la distància geogràfica, on parla de la seva ciutat natal però va afegir que “tots hem de saber d’on venim per saber cap a on anem”.
|
La moderadora i escriptora Rosa Ribas va preguntar als autors sobre la presència d’autores basques en el món negra-criminal. Els tres van coincidir al dir que les dones en literatura eusquera són molt bones però en el gènere negra no en coneixen cap. Félix G. Modroño va afegir que ambientar els llibres en la ciutat de Bilbao és un fenomen que s’ha explotat en aquests últims anys.
La presentació dels seus últims llibres al BCNegra 2013 va ser un dels altres objectius d’aquesta sessió, on es va fer una breu presentació biogràfica de cada autor i una pinzellada de la seva trajectòria. En la darrera novel·la de José Javier Abasolo –titulada La Luz Muerta- apareix per segona vegada el mateix personatge i afirma que –tot i no haver treballat mai amb personatges fixes- està escrivint una on també sortirà. El protagonista de Diecinueve Cámaras, de Jon Arretxe, és un africà recent arribat que viu en un pis "patera" però amb un instint de supervivència nat. Poc a poc, anirà endinsant-se dins del món detectivesc. A més, va afegir que la següent novel·la ja està escrita i espera que surti d’aquí no gaire. Per últim, Félix G. Modroño va confessar que a vegades ve de gust descansar dels personatges que surten a les teves novel·les. Aquest és el cas del doctor Zúñiga, el protagonista dels seus dos últims llibres, ambientats a finals del segle XVII. La ciudad de los ojos grises volia escriure una mescla entre novel·la negra i històrica amb un clar homenatge cap a la ciutat de Bilbao.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada