dimecres, 6 de febrer del 2013

Kostas Vaxevanis va parlar sobre la lluita dels drets humans en l’actual “democràcia artificial” a Grècia


La corrupció és el resultat d’un nucli format per empresaris, polítics i periodistes amb els mateixos interessos



Paco Camarasa, el comissari de BCNegra 2013, va afirmar que les jornades eren un espai de llibertat i de suport a tots aquells que son perseguits injustament per intentar fer justícia, com Kostas Vaxevanis.


El periodista grec detingut, jutjat i absolt per publicar una llista de 2059 d’evasors fiscals, la Llista Lagarde,  va participar dilluns 4 de febrer dins la setmana BCNegra 2013. Segons ell, a Europa hi ha una constant lluita sobre els drets humans entre els qui creuen que l’economia ha de marcar les pautes de la política o bé qui opina el contrari. Kostas Vaxevanis creu que en aquestes moments “tenim una comunitat europea que l’únic que té en comú és la moneda” i, per tant, la Unió Europea és una unió artificial on els països del sud són els més perjudicats. Mentre el sud va camí de caure en l’abisme, el nord augmenta els seus guanys i aquest canvi només es pot produir sacsejant els drets de la gent.

El periodista grec, director de la revista Hot Doc, va argumentar que no hi ha una llibertat de premsa total  perquè no existeix la possibilitat de que els periodistes puguin treballar lliurement sió, com és que cap periodista parla dels grans escàndols que són el llast en els últims 30 anys?
 
La corrupció és producte d’un nucli format per empresaris, polítics i periodistes que no parlen, tots amb interessos similars.  Cada dia es fan lleis per acoblar els problemes legals de la corrupció anterior i en els mitjans, que han perdut la funció de gatekeeper, apareix la publicitat dels bancs on s’hauria d’explicar tot el que està passant. Kostas Vaxevanis va comparar la democràcia amb una bicicleta on “si no segueixes pedalejant caus” i és exactament el que està passant a Grècia, la idea de democràcia s’ha tornat massa elàstica. La qüestió és com es pot canviar l’estructura política grega que des del 1974 ha fet servir la democràcia per arribar a “un sistema que no s’aguanta per enlloc”, va afegir el periodista.


LA SITUACIÓ ACTUAL DE LA LLISTA LAGARDE

La publicació el 28 d’octubre del 2012 d’una llista d’evasors fiscals grecs d’uns comptes del banc HSBC de Suïssa, atribuïda a l’antiga ministre d’economia Christine Lagarde, va ser ignorada pel govern grec. En part, Kostas Vaxevanis va afirmar que es deu al gran grau de corrupció existent a Grècia, ningú vol renunciar a la seva part del pastís. Ell va lamentar que “en comptes d’empresonar als evasors d’impostos i als ministres que van tenir la llista a les seves mans, estan intentant empresonar la veritat i la llibertat de premsa”. Una recent llei promoguda per Venizelos, antic ministre d’economia, exigeix que qualsevol investigació judicial on surt el nom d’un política, la investigació s’ha de parar. Posteriorment, s’han d’enviar tots els papers al Congrés dels diputats on es decidirà si es prossegueix amb la investigació o no. Aquí és on teòricament es troba la Llista Lagarde.


Eulàlia Ferreres Fernández


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada