divendres, 1 de febrer del 2013

Comença la vuitena edició del BCNegra

El festival de novel·la policíaca acollirà 60 autors i s’estendrà fins el 9 de febrer


La seu principal de les activitats serà la Capella, a Barcelona, tot i que n’hi haurà d’altres com la biblioteca Bòbila de l'Hospitalet (Cartell oficial)

Marina Force Castells/ El BCNegra 2013 oferirà fins a 60 activitats gratuïtes i presentarà les últimes tendències d’un gènere que viu un moment d’esplendor per la seva capacitat de traslladar al paper la crisis política i la corrupció que travessa Europa.
El llibreter Paco Camarasa, comissari del festival, ha comentat que  “la realitat i la novel·la van molt properes. En una setmana en què tots els diaris parlen d’aquests casos, nosaltres tindrem diversos convidats especialistes en corrupció”, com Kostas Vaxevanis, el periodista grec que va anar a la presó per fer pública la llista d’evasors fiscals del seu país o Yasmina Khadra, l’escriptor algerià que ha plasmat en els seus llibres la realitat terrorista d’Algèria.
La convidada més destacada, però, serà la novel·lista sueca Maj Sjöval, guanyadora del Premi Pepe Carvalho d’enguany per la creació de l’inspector Martin Beck, protagonista d’una saga mítica de 10 novel·les. Coneguda per escriure a quatre mans amb el seu difunt marit, Per Wahlöö, aquest matrimoni ha influït enormement en la novel·la negra europea i ha trencat amb la manera de fer dels americans. Els seus protagonistes s’allunyen de l’estereotipat policia-superheroi i són descrits com agents de carn i ossos, que s’equivoquen i han de treballar de forma constant i amb dedicació.
Un dels escriptors més influïts pel matrimoni de novel·listes suec és Andrea Camilleri, que no podrà assistir al festival per motius mèdics.  No obstant,  avui a les 18.30 s’inaugura una exposició a la biblioteca Jaume Fuster on s’analitzen diversos aspectes dels seus llibres, protagonitzats pel detectiu Salvo Montalbano. La mostra inclourà reproduccions de les portades de les seves novel·les, fragments de les seves obres i instantànies de Sicília fetes pel fotògraf Miquel Compte.
A més de les conferències sobre corrupció i l’entrega del Premi Pepe Carvalho, BCNegra 2013 comptarà amb la presentació mundial del darrer llibre d’Alicia Giménez Bartlett, “Nadie quiere Saber”, diverses exposicions i d’altres activitats que ompliran Barcelona d’una aura negra i criminal.

 



2 comentaris:

  1. En mi blog: http://librosfouquet.blogspot.com.es/ encontraréis una crónica de la mesa redonda de ayer: “Barcelona: capital del crimen…literario”, organizada dentro del programa de BCNegra 2013.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias, nos pasaremos por tu blog! Que bueno que comentes y nos enlaces tu información.

    ResponElimina